25 Eylül 2016

Film Önerisi: Mustang

Film hakkında bir sürü eleştiri okudum. Eğer siz de filmi izledikten sonra konusuna değil de mekanına, konuşmalara veya kusurlara takılacaksanız bu yazıyı kapayın filmi de izlemeyin diyerekten yazıya başlıyorum.



Yaz tatilindeyken bi ara festival filmlerine acayip takmıştım. Yine snapte beni eklemiş olanlar bilir, eklemeyenler de eklesin @yoztargaryen, bu filmi izlediğimi ve olumsuz hiçbir şey yazmadığımı görmüşsünüzdür. Üzülerek söylüyorum ki, ülkemizde yaşanan olayları ele alınarak bu film çekilmiş. Bazı kendini eleştirmen sanan sözlük yazarları, filmin sadece batıya kendimizi acındırarak ülkemizi kötü göstermek için çekilen bir film olduğunu söylüyor. Afedersiniz ama, aile baskısı, görücü, kızların küçük yaşta evlendirilmesi, elalem ne der, ensest ilişki, muhafazakar toplum ülkemizde var olan bir sorun. Bunu haber izlemeyen biri de çevresine bakarak anlayabilir. Filmde seyirciye aktarılan konu yerine insanlar sanki ülkemiz güllük gülistanlıkmış gibi bu filmin mantık hatalarına, üslup, şive ve diğer alakasız şeylere bok atmış durmuş. Yorumlar benim gibi filmin konusunu anlayarak izleyenlere bence über saçma gelecek bir şekilde.



Filmin konusu, İnebolu'da geçen bir hikayeyi ele alan Mustang, beş kız kardeşin özgürlükleri için verdikleri mücadeleye odaklanıyor. Lale ve kardeşleri oynadıkları bir oyunun çevreleri tarafından beklenmedik bir skandala dönüştürülmesi sonucu adeta ev hapsine mahkum olurlar. Bu durum öyle bir noktaya sürüklenir ki evde evlilik planları dahi yapılmaya başlanır. Ancak beş kardeş üzerlerinde kurulan bu baskıları yenip özgürlüklerine kavuşmak için yeni yollar arayacaktır. Başlıca rollerini Güneş Şensoy, Doğa Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu ve İlayda Akdoğan'ın paylaştığı filmin yönetmeni Deniz Gamze Ergüven.
Yönetmen Deniz Gamze Ergüven'in ilk uzun metrajlı filmi ve bu yüzden de tebrik ediyorum. Size filmi izlemeniz için bir neden daha sunuyorum, filmin yönetmeni bir kadın ve daha ilk yönettiği uzun metrajlı film Akademi Ödüllerine aday oluyor. Bence büyük bi başarı. Kimse bu başarıyı o eleştirilerle çöpe atamaz.
O beş kardeşin yaşadığı duyguları siz de hissediyorsunuz filmde. Gerçekler yüzünüze iyi çarptırılıyor yani.


Yönetmen Deniz Gamze Ergüven ilk olarak Türkiye adında aday adayı olmak için başvuru yaptı ama Sivas filmi seçilince, Ankara doğumlu fakat 2 yaşında ailesiyle Fransa'ya taşınan D. Gamze Ergüven emeğinin çöpe atılmaması için Fransa adına aday adayı olmak için başvuru yaptı. Türk-Fransız yapımı bu film, 1956 yılından sonra ilk kez Fransa Fransızca olmayan bir filmi aday gösterdi.
En İyi Yabancı Dilde Film dalında ilk beşe girmeyi başaran Mustang Altın Küre'ye de aday oldu.


Toplamda ödüle 38 adaylığı olan Mustang, Cannes'da dahil 16 ödül aldı.


Bir sürü festivalde ayakta alkışlanan Mustang'i ülkemizde yaşayan her kadının izlemesini gönülden izliyorum. Ama daha önce dediğim gibi sadece filmin konusuna odaklanarak. Yazının altına filmin fragmanını bırakıyorum. Bir sonraki film önerisinde görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Doğal Peeling (3 etki bir arada)

Hepimiz biliyoruz ki peeling cilt sağlığımız için çok faydalı. Peki size bütçenize katkı sağlayan, doğal ve de 3 etkiyi( siyah nokta aza...

Popüler Yayınlar